North American T-6 Harvard
T-6 Harvard användes under andra världskriget som skolflygplan för blivande allierade jaktpiloter. Efter grundläggande flygutbildning på Tiger Moth gick de över till T-6 för att lära sig avancerad flygning och jaktstrid.
Det var bland annat till Kanada och som de brittiska piloterna kom för sin utbildning och därefter återvände till Europa för delta i kriget, efter ytterligare inflygning på det jaktplan de skulle använda, till exempel Spitfire. 1944 importerades också Harvard - då kallad Mk III av RAF - till England för att piloterna skulle få träna instrumentflygning under mer typiska väderförhållanden.
[ Överst på sidan ]
Historia
Harvard flög första gången 1935 och tillverkades till på 1950-talet. Ungefär 15000 exemplar byggdes i många olika varianter. Det byggdes först av North American i USA och kallades där för Texan, och i US Navy gick det under namnet SNJ. Senare tillverkades det också i Kanada och fick där namnet Harvard.
Idag kan planet ofta ses på uppvisningar, och det finns många flygande exemplar kvar.
Sk 16 ovan molnen 1953. Bilden är från SFF:s arkiv. |
I Sverige användes Harvard som skolflygplan i flygvapnet och gick där under beteckningen Sk 16. Ett par hundra köptes in 1947, varav de flesta var i bra skick med få gångtimmar. Den sista togs ur bruk 1972.
[ Överst på sidan ]
Film
En T-6 Harvard gör en låg förbiflygning. | |
[ Överst på sidan ]