Skip to: Site menu | Main content

Tupolev Ant-20 Maxim Gorkij

Om ordet multimedia kan användas i en beskrivning av ett flygplan från 1930-talet så passar det bra in på Tupolev Ant-20. Detta vidunder användes som en flygande propagandamaskin och tog sig land och rike runt för att banka in den stalinistiska förkunnelsen i sovjetmedborgarna, med hjälp av ljud- och ljusanläggningar av aldrig tidigare skådat slag.

Historia

Ant-20 konstruerades av Andrej Tupolev och byggdes i två exemplar mellan juli 1933 och april 1934. Som en hyllning till författaren Maxim Gorkij och hans fyrtio år som aktiv publicist blev flygplanet uppkallat efter honom. Det var sin tids största flygplan, med 63 meter mellan vingspetsarna och en höjd på nästan 13 meter. Drivkällan var åtta stycken Mikulin-motorer om 900 hästkrafter vardera, och besättningen bestod av elva personer. Om flygplanet behövde transporteras på land gick det att montera ner och placera på järnvägsvagnar.

Avsikten med Ant-20 var att fungera som propagandaplattform och försågs därför med egen radiostation, tryckeri, fotolabb, filmsalong och, inte minst, en kraftig högtalaranläggning kallad "Rösten från himlen" som, särskilt i kombination med flygblad och fallskärmshoppare, måste ha satt skräck i mången stackars bondfamilj på den ryska landsbygden.

 
Montering av vingarna. De var så tjocka att sovkojer rymdes i dem. Med tanke på att det bara var ett par meter till motorerna kan det inte ha blivit mycket till skönsömn. Här syns en utkiksplats sticka upp på ovansidan av styrbords vinge.  


Den 18 maj 1935 skulle Maxim Gorkij och tre andra flygplan göra en uppvisningsflygning över Moskva. Piloten i ett I-5-jaktplan, Nikolaj Blagin, loopade runt Maxim Gorkij men gjorde en missbedömning. Flygplanen kolliderade och störtade, Maxim Gorkij rakt ner i ett bostadsområde strax väster om nuvarande metrostation Sokol. 45 människor omkom, däribland släktingar till dem som hade tillverkat flygplanet.

 
En av uppvisningarna över Röda Torget i Moskva. De eskorterande jaktplanen förefaller i alla fall vid det här tillfället hålla en stadig kurs.  


Ett ersättningsflygplan byggdes och flög första gången 1938. Det kallades Ant-20bis och flög som transportflygplan åt Aeroflot. Detta störtade också, den 12 december 1942, efter att piloten låtit en passagerare ta hans plats en kort stund. Denne lyckades koppla ur autopiloten och flygplanet dök med nosen före i marken från 500 meters höjd.

Från början hade avsikten varit att bygga en hel flotta av Ant-20, men den övergavs när en effekt av Stalins utrensningar visade sig; det fanns inte längre tillräckligt med kvalificerade ingenjörer att tillgå.

Film


Tupolev Ant-20 Maxim Gorkij tillverkas och visas upp för pressen av Andrej Tupolev. En bit in i filmen skymtar bland annat en besättningsman med mikrofon i hand, i färd med att dra igång den famösa högtalaranläggningen. Speakerröst på franska.