Skip to: Site menu | Main content

Fokker Dr. 1

Fokker Dreidecker 1 är det lilla röda trippelvingade flygplanet som för många är sinnebilden av luftdueller över västfronten under första världskriget. Dr. 1 kom sent in i kriget men blev snabbt både populärt och fruktat, inte minst för sin överlägsna manövreringsförmåga. Dock visade det sig också vara behäftat med allvarliga konstruktionsfel, vilket ledde till flera haverier.

Tidig morgon på västfronten 1918. En grupp Fokker Dr. 1 från Jasta (Jaktstaffel) 15 gör sig klara för start.

Historia

När Brittiska Sopwith Triplane dök upp i april 1917 stod det snabbt klart att detta flygplan överträffade tyskarnas bästa jaktplan vid denna tid. Genast uppmanades flygplanstillverkarna av Idflieg - Inspektion der Fliegertruppen - att ta fram ett nytt trippelvingat flygplan, och hela 11 av dem gjorde det, däribland Fokker, Albatros, Pfalz och AEG. Efter mindre lyckade tester och problem med styr- och roderfunktionerna i V.3, presenterade Fokker-Flugzeugwerke den omarbetade V.4. Efter flygtest, som visade att Fokker V.4 var bäst bland prototyperna, utfärdade Idflieg en order om omedelbar produktionsstart.

Testflygning av Dr. 1, serienummer 101/17, vid Fokker-Flugzeugwerke i Schwerin-Gorries, augusti 1917.


Dr.1 kunde flyga som inget tidigare flygplan, loopade och rollade med lätthet, mycket tack vare sin inbyggda instabilitet, och det gick att dyka och klättra sig bort från ett fiendeplan med säkra manövrer. Men till slut kom en avgörande brist i dagen: flygplanet var för långsamt, det kunde varken flyga ikapp eller ifrån sina fiender, och tappade mycket prestanda på högre höjd. När det dessutom blev brist på castorolja och det tyska substitutet inte höll måttet, havererade motorerna allt oftare under sommaren 1918.

Efter några märkliga haverier där flygplan hade brutits sönder i luften, fick samtliga Dr. 1 flygförbud i väntan på utredning. Den avslöjade bland annat slarv vid tillverkningen som fick vingarna att bli fuktskadade och försvagade. Efter åtgärder sattes flygplanet åter i tjänst, men haverierna fortsatte. Efter kriget upptäcktes att det även berott på ett konstruktionsfel: belastningen på den övre vingen hade varit mycket högre än på den undre, vid höga farter så mycket som 2,5 gånger högre.

Krigsslutet och fördraget i Versailles villkorade att alla Fokker Dr. 1 skulle förstöras, vilket i stort sett skedde. Inga original av de 320 som tillverkades finns kvar idag, men det finns flygande kopior av detta klassiska flygplan att beskåda.

Röde Baronen

Utställningen handlar främst om flygplan och inte piloter, men i det här fallet måste ett undantag göras. Få flygplan är så förknippade med en enskild flygare som Fokker Dr. 1.

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen - Röde Baronen - var aristokraten som blev det första världskrigets mest berömda flygaress, med 80 bekräftade nedskjutna fiendeplan. Han flög många olika flygplan och bara 20 av sina segrar fick han med Dr. 1.

Mannfred von Richthofens Dr. 1. Till vänster strax innan sista starten. Till höger inspekterar australiska soldater resterna efter nedskjutningen. Flygplanet var ganska intakt efter nödlandningen men blev snabbt sönderplockat av souvenirjägare.


Han blev hjälte och dekorerad i hemlandet, och användes friskt i propagandasyfte som den odödlige soldaten som ledde Jasta 11 i sitt helröda flygplan. Han dog strax efter klockan 11 den 21 april 1918, när han flög över Morlancourt nära floden Somme. Efter att ha jagat en Sopwith Camel på låg höjd tyder det mesta på att han träffades av en kula från marken. Han lyckades nödlanda men dog innan soldaterna från Australian Imperial Force, som kontrollerade området, nådde fram.

Film


En nybyggd kopia av Fokker Dr. 1 och en Sopwith Camel. Lägg märke till pilotens Isadora Duncan-scarf. Den babblande speakern är tyvärr inte mycket att göra åt...